سوالات متداول در خصوص مشاغل سخت و زیان آور

پرداخت فوق العاده سختی کار برای کارهای سخت و زیان‌آور اشتغال دارند چگونه است؟

  • در مواد ۵۲ و ۶۵ قانون کار در کارهای سخت و زیان‌آور مزایایی پیش بینی شده است و چنانچه کارگاه دارای طرح طبقه‌بندی مشاغل باشد فوق العاده سختی کار با توجه به ماهیت شغل یا محیط کار پرداخت می‌گردد.

میزان مرخصی در مورد کارهای سخت و زیان‌آور به چه میزان است؟

  • به استناد ماده ۶۵ قانون کار مرخصی سالیانه کارگرانی که به کارهای سخت و زیان‌آور اشتغال دارند ۵ هفته است. استفاده از این مرخصی، حتی الامکان در دو نوبت و در پایان هر شش ماه کار صورت می‌گیرد.

در مورد مرخصی کارهای سخت و زیان‌آور که در سال ۵ هفته است آیا این مرخصی، با احتساب پنج روز جمعه است یا خیر؟

  • مرخصی سالیانه کارگرانی که به کارهای سخت و زیان‌آور اشتغال دارند ۵ هفته است.

آیا مشاغل اداری در یک کارگاه می‌تواند جزء مشاغل سخت و زیان‌آور باشد؟

  • با توجه به تعریف کارهای سخت و زیانَآور چنانچه آلاینده‌های محیطی محل کار متقاضی مورد بررسی قرار گیرد و بیش از حد مجاز باشد می‌تواند جزء مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب گردد.

برای کارهای سخت و زیان‌آور کارفرما چه مقدار هزینه می‌بایست پرداخت نماید؟

  • به استناد ماده ۱۴ آیین‌نامه اجرایی بند (۵) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی کارفرما مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، معادل چهار درصد (۴٪) میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط صندوق تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌گردد به طور یکجا به سازمان یاد شده پرداخت نماید.

آیا کارفرمایی که مشاغل کارگران وی سخت و زیان‌آور است باید به کارگران فوق العاده سختی کار بپردازد؟

  • درقانون وجهی بعنوان سختی کار وجود ندارد و در صورتی که طرح طبقه‌بندی مشاغل در شرکت اجرا شده باشد پرداخت فوق العاده سختی کار قابل اعمال است.

آیا کارفرمایانی که کارگاه‌های آنان مشمول آیین نامه سخت و زیان‌آور است باید حق بیمه بیشتری پرداخت نمایند؟

  • در خصوص آندسته از کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان‌آور پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده در کارگاه وی، میزان ۴ درصد حق بیمه سنوات اشتغال باید پرداخت گردد.

وظیفه کارفرمایانی که مشاغل موجود در کارگاه‌های آن‌ها سخت و زیان‌آور است کدام است؟

  • کارفرمایان کارگاه‌های دایر از تاریخ تصویب آیین نامه تمام یا برخی از مشاغل آن‌ها در کمیته‌های بدوی و تجدید نظر استانی یا شورای عالی حفاظت فنی، سخت و زیان‌آور شناخته شده یا می‌شود مکلفند ظرف دو سال از تاریخ ابلاغ تصمیم قطعی کمیته یا شورا حسب مورد نسبت به ایمن‌سازی عوامل و شرایط محیط کار مطابق حد مجاز و استانداردهای مشخص شده در قانون کار و آیین نامه‌های مربوط (مصوب شورای عالی حفاظت فنی) و سایر قوانین موضوعه در این زمینه اقدام و صفت سخت و زیان آوری مشاغل موضوع بند «الف» ماده (۱) را حذف و نتیجه را کتباً به کمیته بدوی موضوع ماده (۸) این آیین نامه برای بررسی و تایید گزارش نمایند.

چنانچه درخواست شغل یا مشاغل سخت و زیان‌آور افراد یا گروهی در کارگروه بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور مطرح و منتج به صدور رای شود نحوه اعتراض به نظریه کارگروه به چه صورت است؟

  • مراتب ازناحیه کمیته تجدید نظر استان قابل پی گیری خواهد بود و در مرحله بعد در صورت اعتراض صرفاً از ناحیه دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.
  • مبنای پرداخت پاداش بازنشستگی به کارگرانی که با استفاده از قانون بازنشستگی پیش از موعد بازنشسته می‌شوند چیست؟
    مبنای پرداخت مزایای بازنشستگی موضوع ماده ۳۱ قانون کار میزان سابقه کار کارگر در کارگاه مربوط می‌باشد و کسانی که با استفاده از قانون بازنشستگی پیش از موعد بازنشسته می‌شوند نیز به نسبت سابقه کاری که در کارگاه دارند از مزایای مذکور برخوردار خواهند شد.

آیا کارگران شاغل در دستگاه‌های اجرایی نیز مشمول قانون بازنشستگی پیش از موعد در کارهای سخت وزیان‌آور مصوب مورخ ۱۴/۷/۸۰ هستند؟

  • به استناد مصوبه شماره ۱۲۴۶۱۰/ت۴۴۵۴۷ک مورخ ۶/۶/۸۹ وزیران عضو کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک که در تاریخ ۱/۶/۸۹ به تایید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است. کارگران تابع قانون کار وتامین اجتماعی شاغل در دستگاههای اجرایی (وزارتخانه‌ها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، شهرداری‌ها، بانک‌ها و سازمانهایی که شمول حکم بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است) در مورد بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل سخت و زیان‌آور مشمول ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) الحاقی ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی هستند.

آیا کارفرما مجاز به ارجاع کار اضافی با جلب رضایت کارگران در مشاغل سخت و زیان‌آور است؟

  • به استناد ماده ۶۱ قانون کار ارجاع کار اضفی به کارگرانی که کار شبانه یا کارهای خطرناک و سخت زیان‌آور انجام می‌دهند ممنوع است.

آیا بیمه بیکاری جزء سوابق کارهای سخت و زیان‌آور محسوب می‌گردد؟

  • به موجب بند (د) ماده ۱۲ آیین‌نامه اجرایی بند (۵) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) الحاقی ماده (۷۶) قانون اصلاح مواد (۷۲) و (۷۷) و تبصره ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده (۷۶) مصوب ۱۳۷۱ – مصوب ۱۳۸۰– موضوع تصویب‌نامه شماره ۱۵۳۶۵/ت۳۶۰۰۵ه– مورخ ۵/۲/۱۳۸۶ ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری مشروط بر این که بیمه شده قبل از برقراری بیمه بیکاری در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال به کار داشته و در حین مقرری بگیری و یا حداکثر تا دو ماه پس از اتمام دوره مزبور در مشاغلی که سخت و زیان‌آور شناخته شده مشغول به کار شده یا طبق آیین نامه بتواند بازنشسته شود مدت مزبور فقط موجب زایل شدن توالی اشتغال در کارهای و زیان‌آور نمی‌باشد مگر اینکه بر اساس مصوبه هیئت وزیران به صورت ویژه و موردی تصمیم گیری شده باشد.

آیا حضور داوطلبانه در جبهه جزء سوابق در کارهای سخت و زیان‌آور محسوب می‌شود؟

  • مطابق بند (۱) ماده ۱۲ آیین‌نامه اجرایی بند (۵) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) الحاقی ماده (۷۶) قانون اصلاح مواد (۷۲) و (۷۷) و تبصره ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده (۷۶) مصوب ۱۳۷۱ – مصوب ۱۳۸۰– موضوع تصویب‌نامه شماره ۱۵۳۶۵/ت۳۶۰۰۵ه– مورخ ۵/۲/۱۳۸۶، تمام یا قسمی از خدمت نظام وظیفه در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل یا حضور داوطلبانه در جبهه که به تائید مراجع ذیصلاح رسیده باشد جزء سوابق کارهای سخت وزیان‌آور محسوب می‌گردد.

آیا آراء کمیته‌های بدوی استانی قابل اعتراض است؟

  • به استناد تبصره ۵ ماده ۸ آیین نامه اجرایی بند (۵) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی، رای کمیته بدوی ظرف پانزده روز اداری از تاریخ ابلاغ قابل تجدید نظرخواهی است در صورتی که هر یک از طرفین (کارگر و کارفرما) به رای اعتراض داشته باشند درخواست تجدیدنظر خود را بایستی کتباً (طی فرم شماره ۴) به اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل تسلیم نمایند.

آیا رای قطعی و لازم الاجرا کمیته‌های استانی در خصوص کارهای سخت و زیان‌آور قابل اعتراض است؟

  • بله، دیوان عدالت اداری می‌تواندبه استناد بند۲ماده ۱۳ قانون دیوان عدالت اداری آراء مغایر با هدف و حکم متقن را نقض نماید.

آیا نوع «الف» یا «ب» شغل تایید شده سخت و زیان‌آور نیز قابل اعتراض است؟

  • بلی، تعیین نوع الف یا ب جزیی از آراء کمیته‌های استانی است لذا همانگونه که آرای کمیته‌های بدوی حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز اداری پس از ابلاغ قابل تجدید نظرخواهی در کمیته تجدید نظر همان استان است نوع «الف» یا «ب» نیز از این امر مستثنی نیست.

آیا مرخصی بدون حقوق توالی اشتغال مشاغل سخت و زیان‌آور را از بین می‌برد؟

  • به استناد جزء الف بند ۳ ماده ۱۲ آیین‌نامه اجرایی بند (۵) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی استفاده از مرخصی بدون حقوق به مدت بیش از دو ماه به هر منظور و تحت هر عنوان علاوه بر مرخصی مندرج در بند (ی) موضوع ردیف ۲ آیین نامه اجرایی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور توالی اشتغال را از بین برده و موجب تناوب اشتغال وی می‌شود.

آیا خدمت در مناطق جنگی پس از پایان جنگ تحمیلی نیز جزء کارهای سخت و زیان‌آور محسوب می‌شود؟

  • خیر، خدمت فقط در زمان جنگ و در مناطق جنگی (جبهه) جزء مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب می‌گردد و به استناد تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون کار، آن دسته از بیمه شدگانی که مشمول اصلاحیه تبصره (۲) ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۴/۷/۱۳۸۰ مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند به شرط آنکه خدمت نظام وظیفه خود رادر جبهه‌های نبرد حق علیه باطل طی نموده یا حضور داوطلبانه در جبهه داشته باشند سوابق خدمتی آنان جزء کارهای سخت وزیان‌آور محسوب می‌شود.

نشانی سامانه ثبت اینترنتی مشاغل سخت و زیان آور چیست؟

  • سایت وزارت و تعاون و رفاه اجتماعی با نشانب https://www.mcls.gov.ir مرجع ثبت و درخواست برای ثبت مشاغل سخت است

مزایای️ کارگران مشاغل سخت و زیان آور چیست؟

  • بر اساس قانون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی کارگران مشاغل سخت و زیان آور از مرخصی و بازنشستگی متفاوت از دیگر کارگران برخورادارند.

گذاشتن یک دیدگاه